Färgsättning

Ellen Keys färgsättningsideal formuleras i hennes bok Skönhet för alla (1899). Påverkad av Goethe, Arts and Crafts och med exempel från Karin och Carl Larssons Sundborn vill hon inspirera till ett vackert och färgglatt hem. Ellen Keys stiftelse Strand arbetar med hjälp av kunniga målare att successivt återställa färgerna på Strand till dess ursprungston.

Så här skriver Ellen Key om sin praktiska färgfilosofi:

"Man kan om man har smak, nå en mycket vacker effekt med distinkta, kraftiga, klara, väl sammansatta färger, t.ex. gult och blått, grönt och rött, rött och djupblått. Även vissa (men långt ifrån alla) toner av gult eller grönt eller rött eller blått tillsammans med vitt, och även andra sammansättningar, bildar ett behagligt färgintryck såväl på väggar som på möbeltyg och gardiner. Som bekant får man ett så kallat spektrum när det vita solljuset går igenom en prisma, med färgerna rött, orange, gult, grönt, blått, indigo och violett. Vitt ljus uppstår genom en blandning av rött och blågrönt eller av orange och cyanblått eller av gult och indigoblått eller av gröngult och violett. De färger som på detta sätt parvis ger vitt ljus kallas komplementfärger och genom att sammanställa dessa komplementfärger når man lättast en vacker färgverkan." Ellen Key ur Skönhet för alla, nytryck 2006 (1899) 

För mer information om färgerna på Strand maila till: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.